Како да изберете најдобро домен име за вашата компанија

Деновиве сè потешко и потешко е да се најде домен име кое е лесно за паметење, е специфично и е слободно. Што би правеле кога домен името што го сакате е во сопственост на некој друг? Би можеле да се обидете да го купите од сопственикот ако тоа е толку важно за Вас. Но најчесто тоа испаѓа скапо.

Повеќето мали и средни бизнис сајтови (оние во топ 10 во SERPs) постигнуваат пласман во топ 10 ранг-листите со користење на брендирани клучни зборови. Ова е уште една од причините зошто е важно Вашето домен име да се поклопува со Вашиот бренд.

Во прилог следуваат неколку совети како да го изберете Вашето домен име.

  1. Нека биде лесно за пишување

Наоѓање на домен име што е лесно за пишување е од клучно значење за онлајн успех. Ако користите жаргон или зборови со повеќе значења, тоа може да им отежни на купувачите да се снајдат на Вашиот сајт.

  1. Нека биде кратко

Ако Вашето домен име е долго и сложено ризикувате клиентите да погрешат во пишување. Кратко и едноставно е одговорот.

  1. Користете клучни зборови

Обидете се со користење на клучни зборови кои го опишуваат Вашиот бизнис и услугите што ги нудите. Вклучете ги оние клучни зборови кои што луѓето при пребарување на производи или услуги од тој тип, би ги внеле. Тоа ќе Ви помогне да се подобри вашиот ранг во пребарувањето (со што се зголемува сообраќајот).

  1. Нека биде лесно за помнење

Сетете се дека word-of-mouth се потпира на леснотијата со која еден домен може да му падне на памет на потенцијалниот клиент. Вие не сакате да бидете компанијата со страшниот веб-сајт на чие домен име никој не може да се сети, и баш од истата причина да не бидете споделени со нечии пријатели.

  1. Избегнете кршење на авторските права

Ова е грешка што не сеправи премногу често, но може да убие голем домен и една голема компанија ако се случи. За да бидете сигурни дека не кршите нечии авторски права со името на Вашиот сајт, посетете го copyright.gov и пребарувајте пред да го купите доменот.

  1. Избегнете цртички и броеви

Користење цртички и броеви отежнуваат при вербално кажување на домен името и при паметење од страна на потенцијалните клиенти. Наша сугестија е да не користите спеделување на броеви или римски броеви, бидејќи и двете може да бидат збунувачки и измешани едно со друго.

  1. Пребарајте

Бидете сигурни дека името што го избрале не е заштитна марка, заштитено со нечии авторски права или се користи од страна на друга компанија. Тоа би можело да резултира со огромни правни проблеми кои што пак може да ве чинат мало богатство.

  1. Користете соодветни домен екстензии

Екстензии се суфикси, како што се .COM, .MK, .NET, итн. што стојат на крајот на веб адресите. Постојат многу различни екстензии. Тие имаат специфични намени, така да бидете сигурни дека сте одбраиле соодветна екстензија за Вашиот бизнис. Не треба да правите веб-сајт за секоја екстензија посебно. Само пренасочете ги сите дополнителни домени (со други екстензии) кон вашиот примарен домен. Ако вашата компанија е од Македонија, препорачливо е да закупите домен со .mk екстензија. Направете проверка дали саканиот домен е слободен веднаш.

  1. Заштитете се и изградете го Вашиот бренд

За да се ​​заштитите како бренд, треба да купите различни и повеќе домен екстензии, како и неправилните верзии од Вашето домен име. Ова ги спречува конкурентите да регистрираат други верзии и Ви гарантира дека Вашите клиенти се насочени кон Вашиот сајт, дури и ако погрешно го напишат домен името при пребарувањете. Заштитете се и изградете го Вашиот бренд.

  1. Дејствувајте брзо

Домен имињата се продаваат брзо. За среќа, тие се исто така и евтини, па Ви советуваме да ги регистрирате Вашите омилени домен имиња што е можно поскоро.

Дали Ви помогна овој одговор? 2 Корисниците го најдоа ова како корисно (4 Гласови)