Што е домен?

Домен - името кое е карактеристично за секоја веб страна. Пример inhost.mk е нашето препознатливо име со кое вие не посетувате и всушност сега го читате овој пост. Сите веб страни на Интернет првично функционираат со IP адреси доделени од страна на хостинг серверите каде што се хостираат истите, меѓутоа многу е тешко да запомниме IP адреси ( пр. 190.202.103.90 ), па затоа ги користиме домените кои лесно се памтат.  Домените се уникатни и неможе да има два исти домени. Возможно е да има две исти имиња со различна наставка ( Пр. processin.mk , dpsm.info и слично ). Крајните наставки не се многу битни при користењето и немаат строги правила во користењето, но препорачливо е доколку вашата веб страна таргетира посетителие од Македонија, наставката да биде .mk со што би се знаело дека доменот има врска со Македонија.

Доколку Вие сакате да си регистрирате домен тоа можете да го направите преку нас.
Дали Ви помогна овој одговор? 0 Корисниците го најдоа ова како корисно (0 Гласови)